You are here:

ÎNTREȚINERE MĂNUȘI

Este foarte bine de știut faptul ca mănușile nu rezistă la nesfârșit, așa că va trebui să ai grijă de ele. În general, cu cât plătești mai mult pentru o pereche de mănuși cu atât calitatea lor va fi superioară, dar mănușa se va uza mult mai repede dacă va fi folosită atât pentru antrenamente cât și la meciurile oficiale. Palma, cu o textură foarte fină și din latex de o calitate superioară, folosite în gamele de mănuși de top, redau mănușilor o priză execelentă, dar nu vor rezista la fel de mult ca mănușile la un pret mai mic , la care nu vom regăsi aceeași calitate , dar care oferă o rezistență îndelungată. Problema nu este una de calitate, neapărat, ci de cât de fin este latexul folosit.

Așadar, vei fi nevoit să renunți la o priză excelentă dacă vei achiziționa mănuși la un preț mai mic, dar care vor rezista mai mult timp. Deasemenea, durata de viață a unei perechi de mănuși nu este exactă, mănușile de top pot rezista până la 20 de meciuri, timp în care vor începe să își piardă din caracteristici și vor începe să arate semne de maximă purtare, în funcție de cât de des sunt folosite și bineînțeles cât de bine sunt îngrijite.

Durata de viață a mănușilor tale depinde până într-un anumit punct și de tehnica folosită de tine, modul în care te arunci și prinzi mingea, fapt ce poate determina cât de mult au fost folosite mănușile pe parcursul vieții lor. Deasemenea și tipul terenului pe care te antrenezi și joci pot influența durata de viață a unei perechi de manuși de portar de fotbal. Așadar, depinde doar de tine ca să îți găsești perechea potrivită de mănuși , la prețul dorit, conform cerințelor tale. Dar, indiferent de ce gama de mănuși vei alege, va trebui să ai întotdeauna grijă de ele pentru a le putea folosi timp îndelungat.  

După părerea noastră un bun portar este și un portar responsabil, așadar ar trebui să ai mare grijă de echipamentul tău ( inclusiv de mănuși) pentru că , la final, ești ultima linie de apărare. La HO Soccer credem că cei mai pasionați dintre portari sunt aceia care realizează că grija pentru mănușile lor este la fel de importantă ca cea pe care o au pentru echipamentul și încălțămintea lor și poate chiar mai importantă. O pereche de mănuși bine îngrijită va da întotdeauna rezultatele dorite și îți va spori încrederea în a performa la cel mai înalt nivel. Pentru a-ți păstra mănușile în cea mai bună stare, este nevoie de atenție regulată și corectă în ceea ce privește folosirea lor, singurul moment în care nu trebuie să te gândești la mănușile tale este acela în care te antrenezi sau ai meci oficial.

Spălarea mănușilor imediat după ce le-ai achiziționat este obligatorie, înainte de folosire. Mai întâi, îndepărtează toate etichetele și ambalajul în care au fost achiziționate și apoi le poți spăla ușor în apă călduță. Motivul pentru care mănușile ar trebui spălate de îndată ce au fost achiziționate este acela că în timpul fabricării lor, au fost folosite anumite substanțe pentru a se păstra proprietățile latex-ului din care au fost confecționate mănușile. Este recomandat spălarea chiar de 2 ori înainte de purtare pentru siguranța celui care le foloseste. După spălare este recomandată uscarea naturală, la temperatura camerei. Uscarea cu ajutorul aparatelor electronice poate afecta calitatea și performanța mănușilor, așadar trebuie evitată cu desăvârșire. 

De asemenea mănușile vor trebui curățate și uscate imediat ce s-au murdărit fie de la simpla utilizare, fie de la ploaie astfel încât calitatea acestora sa nu sufere. Se pot folosi detergenți însă nu cei puternici, industriali (clor, diluant etc.).  Evitați spălarea cu ajutorul mașinii de spălat precum și expunerea la temperaturi ridicate – astfel de acțiuni pot afecta calitatea mănușilor, devenind aspre și uscate prin uscarea sau îndepărtarea latexului, sau pot produce chiar distrugerea acestora.  

HO SOCCER oferă mai multe tipuri de mănuși de portar de fotbal, destinate diferitelor condiții meteo. Privind acest aspect, principala diferență este dată de tipul și calitatea latexului folosit pentru palma mănușii. Spre exemplu, există mănuși în producerea cărora s-a folosit Aqua latex pentru o mai bună performanță în condiții de umezeală ridicată. Altfel, există și Aqua Control latex folosit pentru mănușile ce vor fi utlizate atât în condiții de umezeală excesivă dar și în condiții meteo normale. Pentru mănușile ce nu sunt destinate în mod exclusiv unor condiții meteo deosebite, HO SOCCER folosește latexul SSG sau Super soft, de asemenea mixt – umed + uscat. Se recomandă utilizarea mai multor perechi de mănuși pentru antrenament respectiv jocuri oficiale sau importante deoarece latexul de pe cele folosite în antrenament se va deteriora mult mai rapid.

La fel cum o pereche de pantofi/ghete poate produce disconfort în momentul utilizării datorită mărimii nepotrivite, la fel, o pereche de mănuși de portar de fotbal poate fi incomodă și va afecta performanța portarului în cauză. Pentru a stabili mărimea potrivită, în momentul probei, nu trebuie să existe spațiu între degetele mâinii aflate în extensie și vârful mănușii…un sfert sau jumătate de centimetru nu vor afecta mărimea necesară.